Абонамент за бюлетин
Цветове и години
-10%

Цветове и години

ISBN: 9786197423334
Издател: Матком
Издадена: 2022
Брой страници: 224
Корица: Мекa
Език: Български
Националност: Унгарска
Корична цена: 13.90 лв.
Цена: 12.51 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Романът "Цветове и години" е емоционална и драматична история на 50-годишна разочарована вдовица, която си припомня по-щастливите години в света на провинциалната аристокрация през последното десетилетие на XIX век, преди да започне нейният упадък.

Главната героиня е Магда Портелки, типична представителка на новата средна класа. На 18 години тя се готви за втория си сезон на баловете, където семейството ѝ се надява да намери "добър съпруг" за нея. Самата Магда, подобно на предшественичките си, желае да уреди живота си с по-високопоставен мъж в областта, да бъде отлична домакиня и да блести в обществото. След трагичното самоубийство на първия си съпруг тя се сблъсква с изцяло друг свят, който я поставя пред многобройни изпитания. Омъжва се за втори път, за да спази светските условности, но вторият ѝ съпруг я унижава и я третира като слугиня. Въпреки това тя успява да устои на трудностите и да отгледа и изучи децата си. Но в действителност едва тогава започва нейното истинско падение...

-------------------------
Маргит Кафка е утвърдена и високо ценена унгарска писателка от началото на XX век, произведенията ѝ са спечелили предпочитанията на читателите със своя модерен за времето си поглед към човешките проблеми. Известният унгарски поет ­Ендре Ади я нарича "много голяма, велика писателка". Тя е една от най-изтъкнатите жени-авторки в унгарската литература, влиятелен член на литературния кръг Нюгат (Запад), обединен около едноименното списание. През 1912 г. излиза първият ѝ и най-популярен роман Цветове и години, в който се разглежда съдбата на изгубилата ценностите си провинциална аристокрация и на жените на границата между XIX и XX век с много несбъднати мечти и изправени пред труден житейски избор, въпреки че някои от тях постигат финансова независимост.

Книги, подобни на "Цветове и години"

Мравуняк
-10%

Мравуняк

Маргит Кафка

16.20 лв.
Коледни писма

Коледни писма

Джени Хейл

17.95 лв.
Измерването на света

Измерването на света

Даниел Келман

22.00 лв.
Невлюбени

Невлюбени

Али Хейзълууд

19.90 лв.
Парижка улица в дъждовен ден

Парижка улица в дъждовен ден

Изабел Рио Ново

20.00 лв.

Други книги от Маргит Кафка

Коментари за "Цветове и години"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах