Абонамент за бюлетин
Слънце недосегаемо

Слънце недосегаемо

ISBN: 9789549224160
Издадена: 2009
Брой страници: 624
Корица: Мекa
Език: Български
Размери: 16.50x23.50
Корична цена: 18.00 лв.
Цена: 18.00 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза
Роман - изповед

Четвъртият роман от цикъла на Николай Теллалов, започнал с "Да пробудиш драконче", е грандиозен не поради най-големия до този момент обем от над 1000 страници, защото размерът не е гаранция за качество. Не поради увлекателния си стил – други книги също са увлекателни. Когато ви каним в света на "Слънце недосегаемо", имаме предвид паралелна реалност, населена с народите на съществата от българската митология: народи със свое общество, закони, развитие и бъдеще – първокласна научна фантастика с атмосферата на епично фентъзи. Грандиозността е в мащабите на това приключение, написано от българин за българи, и същевременно космично и разпростряно сред хилядолетия.
В него има светостроителство, но то не е нито самоцелно, нито по-важно от фабулата или посланията. Теллалов е написал истински роман – с много пластове и вълнуващи съдби на героите, реалистично изобразени битки и безмилостни нравствени избори. Мен лично, като читател, изгълтал хиляди модели на чуждопланетни социуми, ме респектира сериозният опит на младия писател да изгради достоверна структура на общество, съставено от змейове – разумни същества, всяко от които притежава сили и могъщество колкото тежко бронирана бойна единица, и същевременно има богата душевност. Като прибавим към това, че средната възраст на змейовете е над 2000 години, можем да си представим каква неимоверно трудна задача си е поставил Николай Теллалов. И се е справил!
Героите му – и змейовете, и хората, дори халите и вампирите, са релефно доказани същества, които говорят и действат според особеностите и ценностите си. И същевременно, змейовете, посетили нашата реалност, предлагат гледна точка, която критично оценява състоянието на обществото ни, без дидактиката на "осъдителството". Теллалов е намерил тънката граница между отчуждението и топлотата, която прави книгата му истинско събитие.
След излизането на "Слънце недосегаемо" българската фантастика може да смята, че има поне един цикъл романи, сравним с епосите, създадени в англо- и рускоезичния фантастичен свят.

Атанас П. Славов

Книги, подобни на "Слънце недосегаемо"

Да пробудиш драконче

Да пробудиш драконче

Николай Теллалов

12.00 лв.
Целувка в Ухото на Дракона
-10%

Целувка в Ухото на Дракона

Сергей Владов

13.49 лв.
Тайният обожател

Тайният обожател

Люси Елеазар

21.99 лв.
Нито в понеделник, нито по-нататък

Нито в понеделник, нито по-нататък

Десислава Грамадникова

18.00 лв.
Последно обещание

Последно обещание

Мартин Ралчевски

18.00 лв.

Други книги от Николай Теллалов

Коментари за "Слънце недосегаемо"
Донка Варамезова - 26/11/2014
Искам да купя " Слънце недосегаемо" , но никъде не мога да я намеря. Прочетох я в Читанката, но сестра ми не иска да чете в електронен вид, а искам да й я подаря. Как и къде да си я намеря?

Соня - 27/04/2012
Искам да попитам челите един въпрос. Мога ли да разбера историята на тази книга без да съм прочела предишните 3 романа от поредицата или трябва да почна първо с тях?

Р. Роселинов - 21/03/2010
Има някои попадения, но като цяло, е твърде натруфена, твърде претрупана и твърде разпиляна. Две трети пре-спокойно, можеше да ги няма. Няма редактор, и това много си личи. Предназначена е за тесен кръг познати на автора. Предполагам, че той познава поименно всичките си читатели.

Димитър - 27/12/2009
Тази книга промени живота ми. Още преди да съм я дочел. Току що я изчетох докрай, но искам още. Не става с едно четене, човешкият ум не е като змейския и забравя.
Това е най-добрата българска книга, която съм чел. Може би е най-добрата книга изобщо, която съм чел. Толкова много добри идеи на толкова малко място, синтезирани в увлекателна история, с добър стил и с личното присъствие на автора. Чувствах това присъствие, този опит през цялото време. Браво на Николай Теллалов. Чаках "Слънце недосегаемо" 4 години - преди толкова прочетох Драконче. Не бях и очаквал ПОДОБНА книга. Не просто фентъзи, не просто добра история. ИЗПОВЕД.

Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах