Абонамент за бюлетин
По-странни времена

По-странни времена

ISBN: 9786199209592
Издател: Пейпърмил
Издадена: 2022
Брой страници: 400
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 21.00 лв.
Цена: 21.00 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
Освен брилянтен образец на комедийното, "По-странни времена" е книга, която е полята с обилни дози мистерия и фентъзи, но понеже всичко се случва през 2021 година е Манчестър, подходящият термин е "комедийно ърбан фентъзи". Препратките на критиците към Пратчет са напълно основатателни, само че няма чак толкова имена и не е нужна карта. Криминалният елемент: о, да, има убийства, дори някои журналисти, които обичат да разтягат локуми, биха ги нарекли "серии на убийства", но няма страшно, няма зверства. Има магии, буквално, но пак няма страшно, защото магията е принудена да се изправи пред една журналистика от старата школа, дори да е набутана в този "бастион на накадърността" в "този парцал, който ние умилително наричаме вестник", а именно в "По-странни времена", удобно разположил офиса си в запусната църква.

Романтика? Няма как да кажа, но не е водещата тема. Има разбити сърца, които някои поливат с алкохол, други с бензин и стоят над тях със запалена клечка кибрит.

Стилът на Макдонъл (да, да, така се пише и горкият цял живот гледа името си написано грешно) е смесица от хумор и привързаност към мистичното и абсурдното, както и към човека такъв, какъвто е - със силните си качества, със странностите си, слабостите си, мистериите около взетите решения, страховете, комплексите си, и всичко, което идва с човешката природа. За добро или зло. Или и за двете. Макдонъл не абослютизира доброто и злото. Понякога доброто се заражда от много сторено зло, понякога става обратното. В романа има и добро, и зло, и смесено, и "Не знам какво правя, но все пак ще го направя. Важното е да изглеждам уверен и спокоен, докато крача напред без да знам какво правя и накъде отивам."

"По-странни времена" осмива няколко големи "нормални" вестника в Обединеното кралство и открито ги обвинява в лъжа, манипулация и мързел.

Комичното е, че всички те са се изказали за книгата с изумително ласкателни думи, дори суперлативи, които ви съветвам да прочетете след като изчетете книгата. Друг съвет: ако нещо не разбирате в началото на някоя глава, то става ясно няколко реда по-надолу - бъдете търпеливи, изчакайте събитията да се развиват. Не си създавайте едно и друго впечатление за никого, защото нищо не е така, както изглежда. Или (да се изразя буквално с думите на един от преминаващите леко откачени герои) "Намиг, намиг!" (защото не можел да намигва и се чувствал длъжен да намигне). Иска ми се да видите огромната му усмивка, докато пиша това, но не можете, затова.. Усмив, усмив. Хах. Предупреждение от мен, от С.К. Макдонъл и от всички автори по света: за бога, братя, не отваряйте на последната страница. Последното изречение е най-големият плот-туист, на който съм попадала в целия си опит като преводач и читател. И после... е, после човек не знае какво да прави с живота си, докато не излезе втората част.

Книги, подобни на "По-странни времена"

Никога не е прекалено късно

Никога не е прекалено късно

Даниел Стийл

19.99 лв.
История на пчелите

История на пчелите

Мая Люнде

25.00 лв.
Принцесата от "Бухенвалд"

Принцесата от "Бухенвалд"

Ана Андреу Бакеро

22.95 лв.
Смешна история

Смешна история

Емили Хенри

23.00 лв.
Осемдесет и девет думи / Прага, една изчезнала поема
-10%

Осемдесет и девет думи / Прага, една изчезнала поема

Милан Кундера

14.40 лв.

Други книги от С.К. Макдонъл

Коментари за "По-странни времена"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах