Абонамент за бюлетин
Книга за (не)българския народ
-10%

Книга за (не)българския народ

ISBN: 9786191887606
Издадена: 2022
Брой страници: 314
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 18.00 лв.
Цена: 16.20 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Българска литература, Проза
Ситуационистки détournement

"Тази книга е съпротива. Значенията й са придобити през собствената еволюция на многоръкия Златанов – еволюция, която не се интересува от начало и край, от контекст и време. Самотното му основание са фигури като Лакан, Бадиу, Фуко, Жижек. Сърцевината му е отвращението от капитализма. Това есе е за онези, които отчаяно търсят или биха били предизвикани да търсят в тази посока.

Блестящо, филигранно, информирано, не-българско, високомерно, философско, без да бъде нито за миг (не)поетично, есето те всмуква в дълбините на логиката си. И превръща Златанов в един самотен автентичен жив български модерен мислител, заточен в своя рядък език."

Златко Ангелов, писател

"Подобно на черния квадрат на Малевич, тази книга обозначава точката на абсолютната нула-начало, откъдето трябва да се започне един пробив извън омагьосания кръг на жалката ни капиталистическата действителност. Покривайки огромен терен чрез Маркс, Дельоз, Лакан, Жижек и Бадиу (и не само!), аргументите на Златанов изстрелват мощна канонада срещу посредствения тоталитаризъм на капитализма: опакованата празнота и глупост, насаждаща се чрез безкрайните манипулации на човешката същност, в различните му форми (демокрацията като властта на най-силните; фондовите борси, функциониращи като война; липсата на всеобщото в нашето битие, постигнато чрез постоянното разрушаване на обществената тъкан). Всичко това – в името на една патологична и осакатена индивидуалност, парадираща като свобода. Златанов не предлага лесни отговори на трудни въпроси, само страници изпълнени с виртуозна активация на радикалното въображение, търсещо изход(и) от обхващащата ни абсолютна дезориентация и пустота. Натегната, ерудирана, поетична, елегантна, вълнуваща, и по своему окуражаваща философска медитация на централна фигура в съвременната ни литература."

Арто Артинян, доцент по политическа философия в Колежа "Манхатън" към Градски университет на Ню Йорк, заместник-директор на Института за критически теории на свръхмодерността в София

------------------------
Златомир Златанов (1953) е писател, поет и есеист, един от видните представители на българския пост-модернизъм, автор на стихосбирката Палинодии (1989), до голяма степен смятана за първата отворено пост-модернистка стихосбирка в България. През 1989 г. новелата му „Екзитус“ (1982) е адаптирана в киното за филма със същото име от Красимир Крумов (и до днес филмът се счита за един от най-представителните български филми за перестройката).

Златанов е най-познат с поетичната си книга На острова на копрофилите (1997). През 90-те години на XX и 10-те на ХХI век развива все по-теоретична лексика, започвайки с Езикът и неговата сянка (1996) и Протоколи за другия (2001), а по-късно се ангажира с мисълта на Лакан и Бадиу, като публикува блогоромана Лаканиански мрежи (2005), Отвъд травма и революция (2007) и серията есета Ален Бадиу, или упорството на нелогичните светове (2008). Последните му за момента книги са поемата Ектения (2012) и Никой не знае защо: Събрани пиеси (2021).

Книги, подобни на "Книга за (не)българския народ"

Лимитрофии
-5%

Лимитрофии

Златомир Златанов

21.85 лв.
Отвъд травма и революция
-10%

Отвъд травма и революция

Златомир Златанов

8.10 лв.
Нишка - твърда корица
-10%

Нишка - твърда корица

Виктория Бешлийска

26.99 лв.
Нишка
-10%

Нишка

Виктория Бешлийска

22.50 лв.
Баща ми в мен
-10%

Баща ми в мен

Явора Стоилова

18.00 лв.

Други книги от Златомир Златанов

Коментари за "Книга за (не)българския народ"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах