Абонамент за бюлетин
Животът започва в петък
-10%

Животът започва в петък

ISBN: 9786191611041
Издател: Персей
Издадена: 2016
Брой страници: 352
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 13.00 лв.
Цена: 11.70 лв.
ИзчерпанаИзчерпана
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Художествена литература, Преводна литература, Проза
С романа „Животът започва в петък” румънската писателка Йоана Първулеску (р. 1960 г.) спечели Наградата на Европейския съюз за литература през 2013 г. Той излезе на български в превод на Христо Боев и е част от поредица на изд. „Персей” в програма „Творческа Европа”.

Йоана Първулеску е родена на 10 януари 1960 г. в Брашов, Румъния. Освен изтъкнат писател, тя е есеист, публицист, литературен критик, преводач от френски и немски, професор по литература в университета в Букурещ, съавтор на учебниците по румънски език и литература за IX-XII клас.

Сюжетът на романа: Млад мъж е намерен да лежи в безсъзнание в покрайнините на Букурещ. Никой не знае кой е той и всички имат различна теория за това как се е озовал там. Своя има и красивата Юлия Маргулис. Но истината е, че докато Юлия живее в своето време – 1897 г., то Дан Крецу идва от бъдещето – XXI в. Без да може да си обясни как, той се е прехвърлил във времето, близо 100 г. назад, и се е озовал в един различен, приказен и зимен Букурещ, където веднага събужда подозрението на местните власти. В невъзможност да обясни откъде идва, той има късмет да намери приятели и дори да започне работа в известен вестник. Но изчезва икона и е предприето полицейско разследване, на фона на което се разгръща и една любовна история...

„Животът започва в петък” е модерен като структура роман, изграден чрез преплитането на две гледни точки към събитията в книгата - Юлия Маргулис от края на XIX век и Дан Крецу, пренесъл се от XXI век във времето на Юлия.

Букурещ е представен в социален разрез на различни слоеве от обществото и професиите им, включително престъпния свят. Градът от края на XIX век оживява за читателя със своите автомобили, файтони, трамваи, улици, булеварди, църкви и театри, градски институции, но най-вече със своите обитатели. Според преводача Христо Боев четенето на романа може да се сравни с разглеждане на видеоалбум, който съдържа сцените, които приковават вниманието и оставят спомени за нещо преживяно през тези 12 дни, в които се развива действието на романа и които са достатъчни да опознаем неговите герои.

В урбанистичния маниер на повествование на Йоана Първулеску може да се види продължение на традицията на автори като Вирджиния Улф, Хенри Милър, Джеймс Джойс, Том Улф и Джонатан Френзън.

Книги, подобни на "Животът започва в петък"

Когато светът беше невинен
-10%

Когато светът беше невинен

Йоана Първулеску

15.30 лв.
Бъдещето започва в понеделник
-10%

Бъдещето започва в понеделник

Йоана Първулеску

12.60 лв.
Бедствието

Бедствието

Никол Сноу

22.00 лв.
Спектакъл

Спектакъл

Стефани Гарбър

28.00 лв.
Спектакъл

Спектакъл

Стефани Гарбър

35.00 лв.

Други книги от Йоана Първулеску

Коментари за "Животът започва в петък"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах