Абонамент за бюлетин
Десетте града, които поведоха света
-10%

Десетте града, които поведоха света

ISBN: 9786191953400
Издател: Книгомания
Издадена: 2023
Брой страници: 308
Корица: Мекa
Език: Български
Корична цена: 24.00 лв.
Цена: 21.60 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: История, Обща световна история, География, География на света
От древната метрополия до съвременния мегаполис.

Чрез представянето на десет уникални града - от първите столици на Древността до оживените съвременни мегаполиси - Пол Стратърн проследява как те тласкат напред развитието на световната цивилизация, преживяват своя период на слава и след това предават щафетата на следващия център на света.

Тази книга е пътуване назад във времето, за да станем свидетели на създаването на вавилонската математика, атинския театър, философските школи и римското строителство, просъществували през вековете. Пред очите ни Константинопол се превръща в Истанбул, революционни искри прехвърчат в Париж от епохата на Просвещението, а железницата, плавателните канали и корабите правят Лондон столица на световна империя. В Москва някои строят космически кораби, докато други гладуват. Небостъргачите на Ню Йорк се издигат под звуците на джаза, Мумбай се преобразява в сцена на несметни богатства и крайна бедност, а икономическата трансформация става водещо начало в развитието на Пекин.

Всеки от водещите градове в световната история има собствена неповторима индивидуалност, своя богата и многолика история, която оживява пред очите, за да ни напомни за основите, върху които сме стъпили, и върху които ще градим нашето бъдеще.

--------------------
Пол Стратърн (р. 1940 г.) е писател и университетски преподавател в Кингстън, където преподава философия и математика. Романът му Сезон в Абисиния е отличен с наградата Съмърсет Моъм. Освен романи пише и книги в областта на природните науки, философията, историята, литературата, медицината и икономиката. Съчиненията на Стратърн са преведени на повече от двайсет езика. Автор е на Медичите: Кръстниците на Ренесанса, Наполеон в Египет, Художникът, философът и воинът: Леонардо, Макиавели и Борджия и Духът на Венеция: от Марко Поло до Казанова (2012 г.). Сред последните му произведения са Периодичната таблица, Врачки, измамници и шарлатани, Борджиите, Възход и падение: История на света през погледа на десет империи (2019 г.) и Флорентинците: от Данте до Галилей. Работата му върху икономическата история Играта на д-р Стрейнджлав е избрана за бизнес книга на годината на Гугъл.

Книги, подобни на "Десетте града, които поведоха света"

Възход и упадък
-10%

Възход и упадък

Пол Стратърн

19.80 лв.
Градовете в развитието на световната цивилизация
-10%

Градовете в развитието на световната цивилизация

Светлин Кираджиев

22.50 лв.
Борбата за един световен град 1907-1917

Борбата за един световен град 1907-1917

С. А. Янчулев

18.00 лв.
География. Енциклопедия
-10%

География. Енциклопедия

34.11 лв.
История на войните 26. Осемте италиански войни
-10%

История на войните 26. Осемте италиански войни

Любомир Кръстев

16.20 лв.

Други книги от Пол Стратърн

Коментари за "Десетте града, които поведоха света"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах