Абонамент за бюлетин
Остаряването
-5%

Остаряването

ISBN: 9786190114314
Издател: Изток-Запад
Издадена: 2024
Брой страници: 720
Корица: Твърда
Език: Български
Размери: 17.00x24.00
Корична цена: 45.00 лв.
Цена: 42.75 лв.
Вижте книги с подобно съдържание и в следните категории: Медицина и здраве, Книги за здравето, Философия, психология, етика, Психология и психоанализа
С напредването на възрастта хората се изправят пред множество здравословни и социални проблеми. Физическото остаряване може да доведе до намаляване на зрението, слуха и подвижността, до обща телесна слабост и хронични заболявания... Променя се и социалният статус – смъртта на партньора или на близки приятели води до социална изолация и усещане за самота. За мнозина пенсионирането може да е стресиращо – да чувстват сякаш са изгубили целта в живота си или пък своята финансова стабилност.

Предизвикателствата пред възрастните може да не са само физически или финансови, а да са свързани с психичното им здраве и да доведат до когнитивни дефицити (напр. болест на Алцхаймер), психози на късната възраст, продължителна депресия, мъчителна паника и тревожност, екзистенциални кризи, нарушения на съня и др.

Звучи депресиращо, нали?

И все пак през последните години нараства броят на хората, които вярват, че можем да живеем пълноценно в залеза на живота си и да остаряваме красиво. В резултат на по-здравословния начин на живот и успехите на съвременната медицина и фармакология, доброто здраве, дори и в по-зряла възраст, е напълно постижимо. Някога приемана едва ли не като проклятие, днес на старостта се гледа като на етап от жизнения цикъл, в който хората продължават да се развиват, да творят, да пътуват... Успешното остаряване не е мит, а реалност, която можем да постигнем, стига да имаме осъзнато отношение и да предприемаме целенасочени действия. Няма как да спрем хода на времето, но можем да се подготвим за неизбежните промени и така да подобрим качеството на живот в по-късните си години.

Настоящата книга се фокусира върху психологичните, неврокогнитивните и психиатричните аспекти на остаряването, като акцентира върху психиатричната патология, за да хвърли светлина върху комплексните причини, протичането и лечението на тези разстройства. Тя дава надежда, че ако подходим разумно, остаряването може да се превърне в златното време на нашия живот.

Книги, подобни на "Остаряването"

В света на гладните духове
-10%

В света на гладните духове

Габор Мате

25.20 лв.
Здрав мозък + чувства = Психика
-10%

Здрав мозък + чувства = Психика

Михаил Вайсман

9.89 лв.
Храна за мозъка
-10%

Храна за мозъка

Ума Найду

22.50 лв.
Моето сексуално образование. За деца до 6 години
-10%

Моето сексуално образование. За деца до 6 години

Жоселин Робер, Джоан Джейкъб

13.50 лв.
Моето сексуално образование. За деца от 6 до 9 години
-10%

Моето сексуално образование. За деца от 6 до 9 години

Жоселин Робер

13.50 лв.

Други книги от Владимир Симов

Коментари за "Остаряването"
Добави коментар »
 
Полетата, отбелязани със *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*   генерирай нов код
Коментар*

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.разбрах